Mun leikkauksesta toipuminen on ollut yllättävän nopeaa. Haluan antaa itselleni aikaa, mutta tehdä kuitenkin kaikkeni, että olisin takaisin normaalina mahdollisimman nopeasti.

Uskon, että mun fyssarihoitajalta saamat vinkit on vaikuttanu tähän mun nopeaan toipumiseen. Samat vinkit pätee niin vatsan seudun tähystyksiin, myös sektiosta toipumiseen. Kunpa olisin jo omien sektioideni kohdalla osannut hoitaa itseäni näin.

Auta Keuhkosi Takaisin Normaaleiksi


Jos olet joskus ollut operoimassa mahan aluetta, saatat ehkä muistaa, kuinka leikkauksen jälkeen jo hengittäimen tuntuu työläältä. Kipu ja yleisanestesia yhdessä keräävät ylimääräistä limaa keuhkoihin, mikä saattaa tehdä hengittämisestä ja yskimisestä hankalaa.

Itse sain heti osastolle päästyäni vedellä täytetyn pullon, sekä sentin paksun muovisen pillin. Veteen puhaltelu pillilla auttoi kipua sekä keuhkojen toimintaa. Tämä onkin hyvä, sillä kovaa yskiminen saattaa hidastaa leikkausalueen paranemista ja jopa repiä tikkejä.

Mitä nopeammin kuitenkin pääset nousemaan jaloillesi, sen tehokkaammin myös keuhkosi palautuvat normaaleiksi. Yritä nousta sängyltä alkuun ainakin kahdesti päivässä. Lisää jalotteluja asteittain. Mitä enemmän pääset liikkumaan, sen nopeammin toivut leikkauksesta.


Kävely


Paras harjoitus leikkauksen jälkeen onkin kävely. Jokaisen sektion ja nyt myös tähystyksen jälkeen kävely on muistuttanut sata vuotiaan kyyryselän hipsutusta, mutta pääasia on, ettei luovuta. Ensimmäiset kerrat vaatii enemmän luonteen lujuutta, mutta joka ylösnousulta se kuitenkin helpottaa. Valtaosa potilaista liikkuukin suht normaalisti 3-5 päivän päästä leikkauksesta. Sektiossa tuo aika oli omalla kohdallani joitakin päiviä pidempi.

Kävelemisen edut:

  • edistää itsenäistymistä hoitajilta
  • ehkäisee rintakehän alueen infektioita
  • ehkäisee haava- ja virtsatietulehduksia
  • laskee laskimotukosten todennäköisyyttä
  • parantaa voimia ja kestävyyttä

Jumppaliikkeitä


1. Makoillessasi ojenna ja koukista nilkkoja vuorotahtiin. Toista 10 kertaa.



2. Liu'uta kantapäätä sänkyä pitkin koukistamalla polvea. Pidä 5 sekuntia ja palauta takaisin suoraksi. Toista 5 kertaa/jalka vuoroperään.



3. Istu sängyn laidalla, koukista toisen jalan nilkka ja ojenna jalka polvesta. Pidä 5 sekuntia, päästä alas hitaasti. toista 5 kertaa/jalka vuoroperään.


Vatsalihasten Vahvistaminen


1. Aseta kädet alavatsalle tai lanteille.Hengitä sisään nenän kautta, kun puhallat ulos, kevyesti vedä napa selkärankaa kohti. Tunne lihasten supistuvan, yritä pitää laskemalla kolmeen ja sitten rentouta.



2. Aseta kädet alaselän alle. Supista vatsalihaksia kuten edellä mainitussa harjoituksessa, paina alaselkää käsiäsi vasten ja ojenna lantiota, pidä laskemalla kolmeen, ja sen jälkeen hitaasti rentouta.



3. Koukista polvet kohti kattoa. Supista vatsalihaksia kuten ensimmäisessä harjoituksessa. Kevyesti kaada molemmat polvet toiselle sivulle, niin pitkälle kuin mukavasti pystyt. Tuo takaisin keskelle ja rentoudu. Toista toiselle puolelle. Tämä helpottaa myös jumittuneen ilman liikkeelle saamisessa.


Toista kaikki vatsalihasharjoituksen  viisi kertaa kolmesti päivässä.

Toipuminen kotona

Viikot 1-2

Ota rauhallisesti ensimmäiset kaksi viikkoa kotona.Sun ei oo pakko pysyä sängyssä, mutta olet varmasti väsynyt ja tarvitset paljon lepoa. Muutaman päivän jälkeen kotiutumisesta voit alkaa käymään pienillä lenkeillä joka päivä. Aloita 5-10 minuutilla ja asteittaain nosta lenkkiaikaa päivittäin. Portaita voit käyttää heti ensimmäisenä kotiutumispäivänä.

Viikot 2-3

Voit aloittaa pienesti kokkailemaan ja tekemään muita kevyitä kotiaskareita. Nosta lenkkien pituutta joka viikko. Älä lannistu. Toisina päivinä sulla on parempi ja toisina huonompi olo. Muista kuitenkin: älä tee liikaa liian nopeasti! Anna itsellesi aikaa.

Viikot 4-6

Voit asteittain nostaa kotiaskareiden määrää. Pilko hommia pieniin osiin ja pyydä perheenjäseniltä apua.Hiljalleen vatsalihaksesi palautuvat ja voimistuvat, jonka jälkeen olo normalisoituu. Pyri kävelemään 30-45 minuutin lenkkejä kuudennen viikon tuntumassa. Vältä edelleen nosteluja ja pitkien aikojen seisoskeluita!

Viikot 6-12

Voit aloittaa tekemään jo raskaampia askareita. Viikkoon 12 mennessä olet todennäköisesti jo täysin toipunut. Sektiosta toipuminen vienee hiukan pidempään, varsinkin jos on kyseessä ensimmäinen sektio. 

Toivottavasti näistä vinkeistä ja jumppaohjeista olisi sullekin apua. Tärkeintä leikkauksesta toipumisessa on olla sinnikäs. Varsinkin alkuun ylösnouseminen ja kävely saattaa vaatia mukavuusalueelta poistumista, mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Kuuntele aina omaa vointiasi. 

Jos jokin askare tai tehtävä tuntuu toipuessa epämielyttävältä, on parempi pitäytyä siltä. Toipuminen on oma prosessinsa, jolle kannattaa antaa aikaa, kiinnikkeiden ja muiden komplikaatioiden minimoimiseksi. Näillä ohjeilla voit kuitenkin nopeuttaa toipumistasi huomattavasti.

Edellisessä postauksessa: Vapun Viettoon!