Tätä naiset kyselevät eniten varsinkin lapsien teon jälkeen. Naisen kropalle on luontaista kerätä ylimääräistä juuri alavatsan kohdille. Varsinkin läpikäydyt raskaudet näkyvät useimmiten alavatsalla. Mikä liike auttaisi vatsan palauttamisessa litteämmäksi? Kannattaako treenata kokonaisvaltaisesti vai kohdentaa treenejä nimenomaan alavatsalle? Tänään paneudutaan tähän varsinkin äitien keskuudessa yleiseen ongelmaan.

Itse olin ennen synnytystä varautunut heittämään hyvästit mun kropalle. Olin tosi yllättyny siitä, kuinka sittenkin pystyin palaamaan takaisin vanhoihin mittoihin. Tottakai on tosi yksilöllistä, kuinka esim. nahka palautuu raskausvatsasta, ja että kuinka tiukassa kunnossa on mahdollista ylipäätään pysyä ilman, että kehon normaalitoiminta häiriintyisi.

Itselleni jäi raskauksista paljon ylimääräistä nahkaa, jota ei kyllä huomaa ellen tarkotuksellisesti sitä venytä. Nahkaa kuitenkin on ja täysin pyykkilautasikspäkkiä en edes yritä tavoitella. Mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että tyytyisin valtoimenaan hyllyvään alapötsiin. Kuinka tähän pääsin? Aletaan hommiin.


Vaikka tuntuisi järkeenkäyvältä aloittaa ongelma-alueen korjaaminen sen treenaamisella, se ei yksin riitä. Oli se sitten alavatsa tai joku muu kehon alue johon on päässyt hyllyvää, on tärkeää muistaa, että siitä pääsee eroon laihduttamalla. Myös raskauden jälkeisiin masuihin kertynyt pehmeä on nahan lisäksi sitä itseään, eli läskiä.

Tässä kohtaa päästään yhteen niistä asioista, miksi niin kovasti kannustan äitejä tekemään kaikkensa, että imetys onnistuisi. Kun omat maitohanani aukesivat, ei mennyt kuin muutama viikko, kun kaikki raskaudesta tulleet kilot oli karissu. Valtaosalla imetys lisää kulutusta jopa neljänneksellä normaalista. Silloin raskauskilot karisee ilman sen suurempia dieettejä.

Mutta tietenkään se ei tarkoita, että vain imettämällä voi päästä takaisin kuntoon. Ja toisilla imetys ei juurikaan edes vaikuta aineenvaihduntaan. Niin tai näin, se voi olla hyvä buusti palautumiseen, mutta ei missään nimessä ole mikään itseisarvo.

Oli imetys lisäämässä aineenvaihduntaa tai ei, alavatsapehmeistä pääsee eroon laihduttamalla. Syömällä siis vähemmän kuin mitä kulutetaan. Kun kropassa vallitsee energiavaje, se käyttää siellä olevia vararasvoja polttoaineena. Jossain kohtaa alavatsan ylimääräiset päätyy energiavajeen täyttämiseen ja maha alkaa kiinteytymään. Tästä juontaa juurensa sanonta, vatsalihakset tehdään keittiössä.


Jos siis ruoasta saa energiaa enemmän kuin mitä poltetaan, ei hyvätkään vatsalihasjumpat auta masua kiinteytymään. Toisaalta se voi olla positiivinenkin asia. Sadat vatsat päivässä maistuu puulta, eikä ne yksinomaan edes auta sua pääsemään tavotteeseen. Voit siis huoletta lopettaa vatsalihasmaratonit ja järkeistää homman.

En missään nimessä sano, ettei sun tarvitsisi harrastaa liikuntaa ja kasvattaa lihaksia ollenkaan. Myös treeni on tärkeää! Jotta voit näyttää hyväkuntoiselta ja kiinteältä, fysiikkaa joutuu treenaamaan. Toisekseen, energiavajeessa eläminen polttaa myös lihaksia. Sen voit minimoida juurikin treenaamalla ja syömällä proteiinipitoisesti. Liikunnan harrastaminen myös lisää kulutusta, mikä auttaa rasvaa palamaan paljon tehokkaammin.

Miten vatsoja sitten tulisi treenata? 

Raskauden jälkeen on ehdottoman tärkeää, että vatsalihakset on ennen niiden treenaamista palautuneet. Vatsalihaserkauma on tärkeä asia huomioida ja onkin todella monen synnyttäneen riesa. Vatsalihaserkauman korjaamiseen keskityin postauksessa: Vatsalihasten Palautuminen Synnytyksen Jälkeen.

Kun erkauma on korjaantunut, voit aloittaa varsinaiset vatsatreenit. Sekä suuret kokonaisvaltaiset liikkeet (kuten etukyykky), että eristävät liikkeet (kuten jalkojen nostot) on kokonaisuuden kannalta yhtä tärkeässä osassa. Lyhyesti sanottuna treenin olisi siis hyvä olla monipuolista, eikä ainoastaan jo aikasemmin mainittuja vatsalihasrutistusmaratoneja.

Yhteenvetona


Alavatsapehmeistä pääsee raskauden jälkeen eroon laihduttamalla, eli syömällä vähemmän kuin mitä kulutetaan. Imetys voi toisilla nopeuttaa tätä prosessia. Liikunnan harrastaminen puolestaan lisää kulutusta, mikä tehostaa rasvanpolttoa. Treeni myös tukee lihaksiston pysymistä vahvana kropan ollessa energiavajeessa.

On tosi yksilöllistä, kuinka nopeasti rasva palaa ja nahka palautuu raskausmahasta. Toisilla se saattaa tapahtua hyvinkin nopeasti. Toisilla puolestaan kroppa käyttää alavatsan ylimääräiset polttoaineenaan vasta viimeisenä. Silloin vaaditaan vähän enemmän pitkäjänteisyyttä. Työnteko kuitenkin ennenpitkää palkitaan ja muutoksia alkaa näkymään. Usko prosessiin ja usko itseesi. On meidän naisten kehot aikamoisia koneita!

Saitko sinä jotain ahaa-oivalluksia tästä postauksesta? 


Edellisessä postauksessa: Kuntoon Raskauden Jälkeen? Vältä Mun 8 Virhettä