Myönnän. Olen imetyksen kannattaja henkeen ja vereen. En ole kuitenkaan ollut sitä aina. Ennen Leonia ajatus imettämisestä jopa vähän inhotti minua. Oman lapsen imettäminen osoittautui kuitenkin yhdeksi herttaisimmista asioista äitiydessä.

Imetys sektion jälkeen

Sektion puhutaan tekevän imetyksen käynnistymisestä haastavampaa. Tämä sai tietenkin oman stressikäyräni korkeuksiin ennen vauvan syntymää.

Kuinka meni ensimmäinen vuorokausi?

Kuten viime postauksessa mainitsin, poika alkoi imemään heti heräämöön päästyämme. Olin pakahtua onnesta. Mielestäni oli jo puolivoittoa nähdä hänen imuviettinsä heränneen.

Koko ensimmäinen päivä meni imuharjoituksissa. Hän nukkui enintään 1,5 tuntia imetysten välissä. Tärkeää alkumaitoa alkoi irtoamaan mukavasti. Vaikka sitä ei ensimmäisenä päivänä tulekaan suuria määriä, alkumaidon tiedetään olevan erittäin ravitsevaa ja siten riittävän vauvan ravinnoksi. Se myös saa lapsenpihkan, tuon mustan tahmakakan liikkeelle sekä antaa vauvalle vastustuskykyä.

Kakkaa alkoikin lentämään oikein kunnolla. Alkumaitoa irtosi ja koko ensimmäinen päivä ja yö menivät kaikin puolin mallikkaasti.


Toisen vuorokauden tiheää imua 

Toisen päivän koittaessa vauva lisäsi imutahtiaan. Tiesin sen kuuluvan asiaan, sillä toinen vuorokausi oli Leoninkin kanssa tiheän imun aikaa. Silloin vauva ns. tilaa maitoa, mikä saa sen sitten todenteolla nousemaan.

Toinen vuorokausi oli yhtä haastava kuin muistinkin. Vauva viihtyi vain iho ihoa vasten tissiä mutustellen. Välillä hän torkahti rinnalle, kunnes taas vartin päästä heräsi imemään. Jos jouduin käymään edes vessassa, poika sai ihan kauhean raivokohtauksen. Tämä on se päivä, jolloin moni haluaisi antaa vauvalle joko lisämaitoa tai tuttia, enkä yhtään ihmettele, miksi. Maidon tilaus on äidille erittäin rankkaa aikaa. Itse kuitenkin hyväksyin kohtaloni ihmistuttina siinä suuressa toivossa, että maito seuraavana päivänä alkaisi nousemaan.

Tiheän imun päivä on rankka myös rintaparoille ja jouduinkin taas turvautumaan rintakumiin. Mikä taivaanlahja tuo pieni muoviläpyskä onkaan taistelussa tärähtäneille tisseille.

Kolmas vuorokausi

Aamulla heräsin tissit turvonneina. Maito oli noussut. Tämä äippä oli onnesta soikea.

Meidän kohdallamme suunniteltu sektio ei vaikuttanut imetyksen käynnistymiseen.

Imetys

Mahtavaa, että nykyään vauvan voi saada heräämöön mukaan ihokontaktiin. Uskon sillä olevan suuri merkitys imetyksen alkuun pääsemisessä.