Monesti kuulee puhuttavan, kuinka jonkun imetys tuli tiensä päähän maidon tulon loputtua. Nykytiedon mukaan maidontuotannon alettua on sen loppuminen oma prosessinsa, eikä missään nimessä tapahdu yhdessä yössä. Kun rintasi tuntuvat yhtäkkiä tyhjiltä ja vauva haluaisi vain tauotta imeä, on sinua ja vauvaa mitä todennäköisemmin kohdannut tiheän imun kausi.

Ensimmäinen tiheän imun kausi rantautui meille viime lauantaina. Seuraavat muutamat päivät vauva vain asui tissillä, raivosi ja puklaili. Imetysten välissä hän nukkui max 1,5 tuntia kerrallaan. Rinnat tuntuivat koko ajan tyhjiltä, mutta jotain sieltä selvästi pelkästään puklujen määrästä pääteltynä irtosi.

Minun ja Leonin imetystaival kesti 11 kuukautta ja siihen mahtui useampi tiheän imun kausi. Homma oli siis tuttua eikä tällä kertaa ajanut minua epätoivon partaalle.

Haluankin nyt jakaa omat vinkkini kaikille tissitakiaisten kanssa kärvisteleville.

1. Pidä pää kylmänä; maidon tuotantosi ei ole loppumassa vaan vauva haluaa varmistaa sen määrän omien tarpeiden tasolle.

2. Hyväksy kohtalosi ihmistuttina seuraavien muutamien päivien ajaksi.

3. Tee imetyspaikastasi viihtyisä: itselläni on makuuhuoneen sänky vuorattu tyynyillä, jotta löytäisin aina mukavan imetysasennon. Telkkarissa pauhaa tauotta MTV:n hömppä-ihmissuhdesarjat. Yöpöydällä pidän koko ajan juotavaa, sillä jano iskee joka kerta kesken imetyksen.

4. Syö ja juo hyvin.

5. Pyydä puolisolta niska-hartiaseudun hierontoja.

6. Älä stressaa. Pyri ottamaan tiheän imun kausi itsellesi levon kannalta: nyt sinun ei tarvitse keskittyä muuhun kuin pesimiseen vauvan kanssa.

7. Jos et pysty linnottautumaan makkariin, käytä apunasi kantoliinaa tai -reppua, jossa vauvan on helppo syödä samalla kun itse hoidat askareitasi.

8. Yösyötöt hoituvat helpoiten perhepedissä, jolloin voit torkahtaa vauvan pitäessä taukoa imemisestä.

9. Älä sorru korvikkeisiin ellei vauvan painon nousu ole normaalia ja neuvolasta niin kehoteta. Lisämaito sekoittaa vauvan ja rinnan välisen kysynnän ja tarjonnan lain, jonka jälkeen lisämaidosta pois vierottaminen on haastavaa.

10. Vaikka rintasi tuntuisivat tyhjiltä, maitoa kuitenkin muodostuu koko ajan. Vaihda rintaa, jos huomaat että vauva vain imee, muttei nieleskele. Mitä tyhjempi rinta on, sen nopeampaa on maidon tuotanto. 

11. Jätä maidon tilaus vauvan hommaksi sen suurempia miettimättä ja anna rintaa aina kun hän sitä pyytää.

12. Varaudu tiheän imun kausiin vauvan ollessa n. 3:n ja 6:n viikon sekä 3:n ja 6:n kuukauden ikäinen. 

Nämä kohdat mielessä pitäen olen itse onnistunut selviämään. Leonin kohdalla stressasin turhaan, kun luulin imetyksen tulleensa tiensä päähän. Tällä kertaa olen osannut jopa jollain tapaa nauttia näistä pesimispäivistä.

Imetys tiheän imun kausi
Vauva maitohumalassa

Jos vielä jokin jäi sinua mietityttämään, kannattaa liittyä Facebookin imetyksen tuki -ryhmään. Siellä tukiäidit osaavat auttaa mitä kinkkisemmissäkin tilanteissa.

Nautinnollisia imetyshetkiä  <3