Onko elämäsi muutoksen kynnyksellä? Pelottaako sinua tuleva? Pelko tuntematonta kohtaan on meille luonnollista, mutta saattaa helposti alkaa hallitsemaan elämääsi ja siten jopa muokata tulevaisuutesi.

Nana ja Nai lähtivät eilen takaisin Kosovoon. Tunnelma oli koko aamun haikea ja kentällä vuodatettiin useampi kyynel.

Nanan ja Nain kotiutuminen tarkoittaa meille kokonaan uuteen elämään totuttelua. Isovanhemmista oli suuri apu etenkin Leonin hoitamisessa. Nyt B palaa töihin ja minä jään yksin taaperon ja vauvan kanssa. Pelottavaa.

Olen luonut jo valmiiksi kaiken maailman kauhukuvia siitä, millainen elämä minua odottaa: Päivät menevät Leonin touhuissa ja yöt vauvaa syöttäessä. Milloinkas minä sitten nukun? Milloin ehdin liikkumaan? Mites bloggaaminen? Moni bloggaajakin on kirjoittanut viime päivinä, kuinka haastavaa elämä kahden lapsen kanssa on. Mitä ihmettä oikein ajattelin, kun ajoin itseni tähän tilanteeseen? 

Ajaudutko sinä koskaan murehtimaan ja pelkäämään tulevaa?

Halusin kuitenkin päästä peloistani, joten työstin tätä aihetta mielessäni koko viikonlopun. Tulevan pelkääminen on loppupeleissä nimittäin niin turhaa, sillä ihan yhtä hyvin asia tai tapahtuma, jota pelkäät saattaakin mennä hyvin ja ongelmitta.

Elämänmuutos

Tulevaisuutta kun ei voi ennustaa. Myös tänään voi sattua jotain hyvää tai huonoa, etkä voi vaikuttaa siihen. Ainoa mihin voit vaikuttaa on, minkälaisella asenteella suhtaudut tulevaan.

Ennen kaikkea tärkeintä olisi oppia elämään hetkessä. Olet varmasti kuullut sen sata kertaa: älä murehdi mennyttä tai tulevaa. Mutta ihan tosissaan, miksi tuhlata aikaa miettimällä ja suunnittelemalla hetkiä, jotka eivät koskaan ehkä edes tule tapahtumaan? Keskity siihen mitä ympärilläsi tapahtuu nyt. Täällä B nukkuu tällä hetkellä sohvalla Leonin kanssa, vauva torkkuu turvakaukalossa samalla, kun itse olen voinut kirjoitella jo yli tunnin ajan. Aurinko on lähtenyt laskemaan, ulkovalot loistavat ikkunasta lumen peittämässä omenapuussamme ja kotimme on vallannut täysi rauha. Tämä hetki on ihana, enkä olisi sitä kirjoitteluni ohella edes tajunnut ellen olisi erikseen siihen keskittynyt. Mitä sinun ympärilläsi tapahtuu juuri nyt?

Toinen hyvä idea tulevaisuuden pelkojen suhteen on kohdata ne: Jos jokin tuleva asia tai tapahtuma oikein huolettaa sinua, kannattaa miettiä, mikä on pahinta mitä siitä voisi seurata.

Tulevaisuuden pelko

Itselläni tämän päivän pelkoon liittyen pahin skenaario on, että nukun pätkissä aina kun voin, en pysty kirjoittamaan aina kun haluaisin ja liikunnan aloittaminen viivästyy ensi vuoden alkuun. Joskus lapset saattavat tehdä kakat samaan aikaan ja joudun arpomaan, kumman vaipan vaihdan ensin. Onko se nyt sitten niin kamalaa? NO EI!!

Opi elämään hetkessä

Tiedosta, että elämä muuttuu koko ajan. Sinäkin muutut koko ajan. Läheisesi muuttuvat. Voit vain hyväksyä sen faktan, halata sitä mielessäsi ja alkaa myötäelämään sen kanssa. Usein uudet asiat ja suuremmatkin muutokset ovat juuri niitä hyviä juttuja elämässäsi, vaikka alunperin tullessaan tuntuisivatkin negatiivisilta.

Kun opit olemaan vaivaantumatta elämän epävarmuudesta, asiat muuttuvat paljon mukavammiksi ja vähintäänkin mielenkiintoisemmiksi. Olet elossa! Älä anna pelon hallita elämääsi sillä silloin alitajuntaisesti luot tilanteesta kuin tilanteesta negatiivisen. Kuten omalla kohdallani; on selvää, että kahden lapsen kanssa yksin jääminen tekee monista asioista haastavampia. Mutta jos annan pelolle vallan, alan keskittymään vain niihin haastaviin asioihin. Ympärilläni olevista asioista tiedostamalla vain haasteet tulen myös kokemaan ja muistamaan kaiken haastavana. Jos sen sijaan keskityn elämään muutoksen mukana ja ennen kaikkea hetkessä, tulen tiedostamaan ja huomaamaan myös ne hyvät ja helpot hetket.

Toivottavasti pohdinnoistani olisi apua myös sinulle. Löydä uusia alkuja, avaa uusia ovia; sitä on olla elossa.


Elämänmuutos