Monilla meistä on odotuksia syntymättömän lapsen sukupuolen suhteen. Toinen haluaa päästä shoppailemaan pikkuprinsessalle ja toinen potkimaan palloa tulevan jalkapallolupauksen kanssa. Tärkeintähän on, että lapsi on terve, mutta toisinaan pettymys saattaa silti ottaa vallan, jos odotukset eivät täytykään.
Omakohtainen kokemukseni on, että sekä muissa maissa että Suomessa poikalapset ovat enemmän toivottuja. Jokainen on kuullut kauhutarinoita Kiinasta ja tyttövauvojen hylkäämisistä, kun samaan aikaan joissain maissa tyttölapsia myydään perheen toimeentulon tukemiseksi. Tytöillä ei tunnu olevan yhtä suurta arvoa kuin pojilla ja valitettavasti tämä on näkyvissä jossain määrin myös Suomessa. Oma isäni päätti katkaista yhteydenpidon meihin ollessani 5-vuotias. Äitini kyseenalaistettua asiaa hän oli vain voivotellut sanoen: "Ehkä se olisi helpompaa, jos ne olis poikia." En koskaan ole voinut ymmärtää, miten joillekin lapsen sukupuoli voi olla niin tärkeä asia. Onko sillä mitään väliä, mitä sieltä haarovälistä löytyy, kun kyse on omasta lapsesta? B:n myötä eri kulttuureihin tutustuttuani olen kuitenkin oppinut, ettei läheskään aina ole kyse ihmisen pinnallisuudesta, kuten isäni tapauksessa, vaan pikemminkin tulevaisuuden pelosta.
Kosovossa tytöistä kasvatetaan huolenpitäjiä ja pojista elättäjiä. Myöhemmin nainen avioituessaan siirtyy huolehtimaan miehen perheestä, kun taas pojat saattavat asua koko ikänsä vaimoineen vanhempien kanssa tuoden elinkeinon koko perheelle. Tästä johtuen poikalapset ovat siellä toivotumpia. He turvaavat suuremmalla todennäköisyydellä vanhempien tulevaisuuden, ihmisillä kun ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa ja eläkejärjestelmäkin on aivan lapsen kengissä. Kuten B:nkin perheessä, hänen vanhempansa olisivat tällä hetkellä aivan tuuliajolla ilman häntä.
Minulle tulevan vauvan sukupuolella ei ole ollut suurta merkitystä, mutta täytyy myöntää, että kahden niin erilaisen kulttuurin välissä elävänä pariskuntana pääsemme helpommalla, kun lapsemme ovat poikia. Nimittäin B:n kulttuurissa tytön asema ei ole se kaikista helpoin... Ei ainakaan näin suomalaisen näkökulmasta. Kosovossa tytön tehtävät ja heihin kohdistuvat odotukset ovat ihan normaaleja asioita, mutta minua on pelottanut, kuinka osaisin yhdistää ne Suomen olosuhteisiin ja meidän koko kulttuuriin. Kuinka sanoisin 16-vuotiaalle tyttärelleni, että hänen tulisi olla kotona klo kahdeksaan mennessä, vaikka muut kaverit jäävät vielä ulos? Kuinka sanoisin tyttärelleni, että sinun tulee tarjoilla vieraille, kun Leon saa vain istua sohvalla ja nauttia tarjoiluista? Kuten sanottu, Kosovossa nämä asiat ovat ihan normaaleja, sillä kaikki tekevät niin. Kukaan ei koulussa kyseenalaista, miksi joku tyttökavereista vietti koko viikonlopun kotona, tai miksei hän ole vielä maistanut alkoholia. Täällä asia on aivan toinen, tiedän sen omasta nuoruudestani ja siksi tyttären saaminen on minua ehkä hieman pelottanut. Ei siis missään nimessä ole kyse mistään tyttöinhosta vaan pikemminkin pelosta omia vanhemmuustaitoja kohtaan. Molempien kulttuurien kasvatusperiaatteissa on jotain hyvää ja jotain huonoa. Kaiken kaikkiaan mielestäni Kosovossa voitaisiin hieman höllätä ja Suomessa taas pikkuisen tiukentaa rajoja.
Vähän arkisemmasta näkökulmasta katsottuna, mielestäni on käytännöllistä, että tuleva vauva on poika, sillä Leonilta jäi vauva-ajoilta paljon hyväkuntoisia vaatteita, jotka onnekseni saan nyt uusiokäyttöön. Lisäksi lasten yhteinen huone on ehkä helpompi sisustaa kun molemmat lapset ovat samaa sukupuolta. Itse olen aina ollut onnellinen isosiskosta ja toivonkin että näistä veljeksistä tulisi edes lähelle yhtä läheisiä kuin mekin olemme. Nämä nyt on aina näitä jokaisen kokemukseen pohjautuvia uskomusasioita. Toki sisko ja velikin voivat varmasti olla läheisiä, mutta ehkä sitä ei yhtä avoimesti pysty kaikkea jakamaan, jos sisar on eri sukupuolta.
Vaikka kuinka joku toivoisi lapsen olevan tiettyä sukupuolta, toiveet eivät aina toteudu. Onneksi suurin osa ihmisistä osaa kuitenkin asian hyväksyä ja rakastaa lastaan sukupuolesta huolimatta. Ehkä mekin olisimme löytäneet kultaisen keskitien kasvatusasioihin, jos vauva olisikin ollut tyttö. Olen tuhannesti kiitollinen, että olen epäilyksistä huolimatta ylipäätään saanut lapsia, se kun ei tosiaan ollut mikään itsestäänselvyys. Poikalupauksen siivittämänä jään suunnittelemaan tulevan lasten huoneen sisustusta ja samalla salaa haaveilemaan omasta pikku prinsessasta. Onneksi on siskon tyttö olemassa ja sillon tällöin pääsen palloleikkien lomassa tekemään myös lettikampauksia sekä leikkimään prinsessaleikkejä.
Huh, vitsit miten minusta on kiva lukea tätä blogia ja miettiä itsekin kaikkea erilaisista kulttuureista kumpuavaa. Itse en mitenkään voisi sanoa edes, että "tyttö tarjoilee ja poika vain istuu sohvalla", kun oma näkemys on, että ehdottomasti tasan tarkkaan molemmat tekee varsinkin muiden huolehtimiseen liittyen samoja juttuja. Mutta kun ei tämä näkemys missään nimessä ole se yksi ainoa oikea, niin just siksi on hauska lukea näitä! Toivon, että teidän perhe löytää ne kultaiset yhteiset keskitiet kahden kulttuurin välissä, neljän hengen (toistaiseksi ainakin) perheenä, täällä meidän Suomessa (toistaiseksi ainakin) :)
ReplyDeleteOlin itsekin ennen tasan sillä kannalla, että tasan samat hommat tytöille ja pojille. Niin se mielipide voi muuttua, jos eteen tulee tarpeeks hyvät perustelut. Mutta mustaki on tosi mielenkiintoista aina kuulla muiden käytäntöjä, ei siksi, että niistä pääsisi väittelemään vaan puhtaasti siksi, että tähän maailmaan mahtuu niin paljon erilaisia ihmisiä erilaisin taustoin ja erilaisin mielipitein, että on vain mielenkiintoista kuulla niistä. Kiitos kivasta kommentista! :)
DeleteJa sitten ihan aiheen ohi; mietin lähes joka päivä ripsiä :) Täytyy sulle laitella viestiä, että jos koetettaisiin mulle vaikka muutamalla tupsulla, että miten iho reagoi liimaan :) Olis NIIN kiva :) :) *räps räps* :)
ReplyDeleteAinahan voi kokeilla. :) ollaan siitä kuulolla!
DeleteMustakin on tosi mielenkiintoista lukea näitä kulttuurijuttuja! Meillä siis on nyt kans kaksi poikaa ja veljesten välistä sidettä on kyllä ollut (näin viiden kuukauden lyhyellä kokemuksella) tosi kiva seurata! Ja varmasti myöhemmin pojilla on vielä enemmän seuraa toisistaan.
ReplyDeleteMeillehän piti siis ultran mukaan tulla tyttö. Ajattelin jo silloin (ja edelleen), että molemmissa sukupuolissa on ne omat kivat juttunsa ja haasteensa. Ja sitten kuitenkin ne lapsetkin on niin yksilöitä, ettei voi tietää millainen tyttö tai poika sieltä tulee :) Huomasin, että "tyttöä" odottaessani podin paljon sitä, millanen tytön äiti olisin. Tuntui haastavammalta tehtävältä kasvattaa lasta, joka on samaa sukupuolta kuin mitä itse on. Toisaalta sitten poikien kanssa kaihoilee välillä, kun ei pääse tekemään "tyttöjen juttuja" ja leikit on autoja ja Spider maniä :D
Musta tuntuu, että Suomessa naiset tuntuu usein toivovan tyttöä ja miehet poikaa. Tai ainakin ite törmäsin noihin naisten odotuksiin toista odottaessani. Välillä melkeen harmitti, kun odotin "tyttöä", kun joiltain tuli sellasta kommenttia, joista oli helppo tulkita että toinen poika olisi ollut se huonompi vaihtoehto. Se tuntui tosi ärsyttävältä, koska meille kumpi tahansa olisi ollut tosi tervetullut! Varsinkin, kun oli takana yksi keskenmeno. Niin, ja yhden kerran on jo tullut kommenttia, että meinaatteko tehdä vielä tytön? (Joo, ei meinata. Jos saatais vielä kolmas niin ihan edelleenkin sekä tyttö että poika olisi yhtä tervetulleita :) )
Oon ite törmänny ihan samaan. Mutta nykyään yllättäen kuulen paljon myös naisten poikatoiveista. En voi edes kuvitella itseäni sinun tilanteeseen, kun vauva ei ollutkaan "sitä mitä piti". Itse olisin ollut aivan shokissa :D ihanaa, kuinka sukupuolineutraalisti osaat nämä asiat ottaa. Sun pojat on tosi onnekkaita! Kiitos paljon kommentista, Sini. Ihan hhuippua kun jaoit sun tarinan! :)
DeleteTää on myös mua koskettava aihe, kun lapsen isä on Balilainen. Tuntui aika pahalta nähdä Riossa ultran jälkeen se pettymys, kun lapsi olikin tyttö... Ja ensimmäiset sanat olikin, että ei se mitään, tehdään sitten toinen! Onneksi tyttökään ei ole huono ja hänestä näkee kyllä suuren rakkauden tytärtään kohtaan, mutta Balilla perheessä vaan pitää olla poika, jotta "suku jatkuu". Jos poikaa ei tule, saatetaan se vaikka adoptoida, kunhan perheeseen saadaan poika. Ihan uskomatonta mun mielestä, jolle ei lapsen sukupuolella ole mitään väliä. Saatoin ehkä itse hieman toivoa tyttöä, mutta kumpi vain olisi toki ollut tervetullut. Ja varmasti helpommalla olis tosiaan tavallan päässyt, jos sieltä olis poika tullut. Kahden kulttuurin yhdistämisessä tarvitaan aina ymmärrystä, mutta joitakin asioita on vaan niin vaikea käsittää...
ReplyDeleteKiitos Jerina kommentista! Ymmärrän sua niin hyvin. Oon sitä mieltä, että vaikka tullaan erilaisista kulttuureista, ei meidän aina tarvitse kaikkia eroavaisuuksia käsittääkään. Täytyy vaan hyväksyä et kaikesta ei voi olla yhtä mieltä. Kysyin B:ltä äsken, että tuleeko sulle äkkiseltään mieleen joku juttu mistä ei olla päästy yhteisymmärrykseen (koska niitähän meillä on ollu), niin se vastas et "yes, that the man is always right." :D tosi vitsikästä. Mutta siis jokatapauksessa, hieno juttu, että sun mies on päässy yli alun pettymyksestä ja kaikki on mennyt hyvin. <3
DeleteMinä ja veljeni olemme olleet pienestä pitäen kuin paita ja peppu. Olen uskonut hänelle iloni, murheeni. Hän on ollut tuki ja turvani aina näin aikuisiälläkin, luotan häneen täysin. Ja minulla on myös kaksi siskoa.
ReplyDeleteMinä ja veljeni olemme olleet pienestä pitäen kuin paita ja peppu. Olen uskonut hänelle iloni, murheeni. Hän on ollut tuki ja turvani aina näin aikuisiälläkin, luotan häneen täysin. Ja minulla on myös kaksi siskoa.
ReplyDeleteArvelinkin, että nää mun "kokemukseen perustuvat uskomukset" on vaan uskomuksia. :) on varmasti aika avartavaa olla läheinen erisukupuolta olevan sisaren kanssa. Luulen, että sen myötä molemmilla riittää kaiken kaikkiaan enemmän ymmärrystä vastakkaista sukupuolta kohtaan. Itse kun välillä tuntuu, että tuli mies sitten mistä tahansa maasta, aina ne on kuin eri planeetalta. :D kiitos sinullekin kommentista!
DeleteTörmäsin ekaa kertaa bogiisi, täytiikin alkaa tutkia tarkemmin :) meillä kanssa monikulttuurinen perhe, isä palestiinalainen ja asutaan Suomessa. Meillä molemmat toivottiin poikaa vaikka toisaalta tietty lapsen terveydellä vasn oli väliä :) no raskauden aikana selvis, että tyttö sieltä tulee (molemmilla oli tunne tytöstä vaikka siitä pojasta ensimmäisenä lapsena haaveiltiin) ja oltiin molemmat onnellisia ja ilosia tyylstä ja tuntu et niin sen pitikin olla :) miehen kulttuurissa ei naiset oo onneks vähempi arvosia, toki naidet hoitavat enemmän kotia hänen suvussaan, mutta jos ite saisin pojan niin pitäisin molemmille samat säännöt kotihommista kuin ulkonaolemisistakin :)
ReplyDeleteVitsit tää on niin hienoa aina kuulla muiden kokemuksista eri kulttuurista tulevan miehen kanssa. Palestiinakin on varmasti paikkana niiiiiiin erilainen. Luin B:lle kommenttisi ja hän selvensi minulle, ettei heillä pojatkaan saa juosta ulkona miten sattuu. Saksassa asuessaan hän oli kuulemma kerran myöhästynyt kotiintuloajasta ollessaan 15-vuotias. Hän ei yhtään ollut tajunnut ajankulua, kunnes yhtäkkiä hänen isänsä oli tullut polkupyörällä vihaisena vastaan. Naim oli lähtenyt etsimään häntä kun kännyköitä ei tosiaan ollut. Koko matkan kotiin hän oli vain vetänyt B:tä korvasta ja raivonnut kovaan ääneen :D oi että sain hyvät naurut! :D eli heilläkin ulkonaolemisessa säännöt on suht samat mutta kotihommat jakautuu selvästi miesten ja naisten hommiin. Ihana että teilläkin odotuksista huolimatta tyttö oli oikein tervetullut. Kuulen mielelläni jatkossakin teidän perheen kokemuksista. :)
DeleteIhanaa, että löysin blogisi! Itse elän myös avoliitossa Kosovolaisen miehen kanssa, ja meillä on pieni 9 kk ikäinen tytär. Jään mielenkiinnolla seurailemaan! :)
ReplyDeleteHei ihan huippua! Jos yhtään asutte lähempänä niin uskompa miestemme tietävän toisensa, niin pienet piirit näillä Kosovoilla on keskenään. :) Paljon onnea pikku prinsessasta! <3
Delete