Leon on huomenna 1 v ja 10 kk vanha eikä hän puhu vielä lauseita. Tämä on kuitenkin mielestäni ihan huippujännää aikaa, kun joka päivä hän yllättää jollain uudella sanalla.

Lapsen kielitaito monikulttuurisessa perheessä
Leon is 1 year and 10 months old tomorrow. He speaks only some words, but it's really exciting to notice him learning to say something new every day.

Leon alkoi kävelemään n. 8 kk vanhana. Jo vauvasta lähtien oli nähtävissä, että Leon keskittää kaiken mielenkiintonsa ennemmin omaan kehoonsa ja sen toimintaan kuin muuhun ympärillä olevaan. Kun Leon esitteli taitojaan neuvolassa kuusikuukautiskäynnillä, minulle sanottiin, että todennäköisesti puhe tulee sitten vähän myöhässä. Perheemme kolmikielisyys  ei varmasti myöskään helpota asiaa :D Mutta en ole ottanut stressiä hänen niukasta sanavarastostaan. Näen kuitenkin, että hän yrittää koko ajan.

Monikulttuurisen perheen lapsen kielien oppiminen
Because Leon started walking already at 8 months old, everybody sayed his speaking will come later. The preassure of familys three different languages must make his learning even harder. Here are some words he's already saying.

Tässä olkaatte hyvät, ote Leonin sanavarastosta:

kanini = kamioni (albaniaksi rekka-auto)
fuffi = bussi
pallo
patapata = çupa çupa (albaniaksi kylpeminen)
tummi = take me / to me
Öffi = nimi, jonka Leon antoi pehmopupulleen
dö = dy (albaniaksi kaksi)
Luni = Leoni
tai = çai  (albaniaksi tee)
panttana = pantallona (albaniaksi housut)
uij, uij, uij = ujë (albaniaksi vesi)
fi = shi (albaniaksi sataa vettä)
aato/kiiri/kaa = auto

Monikielinen perhe

Niin kuin voi huomata, Leon on kaikkien yllätykseksi omaksunut enemmän albanian kieltä. Kokeeko hän sen sitten helpommaksi kuin suomen ja englannin, ken tietää. Voin hyvin uskoa, että välillä hän sanoo minulle muitakin sanoja albaniaksi, itse en vain ymmärrä niitä :D

Olen kuitenkin huippuonnellinen siitä, että puhuimme hänelle perheemme kielistä sitten millä tahansa, hän ymmärtää. Ainakin, jos haluaa :D Miten lapset ovatkaan tuossa iässä niin omaksuvaisia?

Monikielinen perhe
For some reason he finds albanian language easier than Finnish and English. Anyhow the main thing is that he understands all three of them.. at least if he wants to :D