Mitä sieltä mahasta sitten oikeasti leikattiin? Arpipuutostasku eli isthmocele. Mikä ihmeen isthmocele? Isthmocele on sektioarven juuressa oleva kudospuutosalue. Se muodostaa kohtuun syvän taskun, jonka sisälle kertyy vanhaa kuukautisverta sekä limaa, jotka ei kuukautisvuodon aikana pääse valumaan kunnolla pois. Tämä tekee kohdusta ns. myrkyllisen ympäristön alkiolle, mikä johtaa lapsettomuuteen.

Omassa tapauksessani arpitasku jatkui lähelle vatsakalvoa, eikä kohtulihasta nähty lainkaan isthmocelen päällä. En ollut tällaisesta kuullutkaan ennen kuin se kohdalleni kopsahti. Se oli päässyt kasvamaan jo niin suureksi, että se piti poistaa.

Joku saattaa hämmästellä, että miten kehtaan näin henkilökohtaisia asioita kertoa, mutta elämäähän tämä vain on. Ihmisiähän tässä kaikki ollaan, omine vaivoineen ja vastoinkäymisineen. Jollain saattaa olla meneillään samankaltaisia juttuja, ja olenkin saanut paljon viestiä saman läpikäyviltä. Kaikilla meistä on omat murheemme, jotka on yhtälailla osa elämää, kuin ne iloiset asiat. Se on sitä todellisuutta se.


Isthmocele saatiin siis poistettua, mutta nyt on pitkän pitkä toipuminen edessä. Kohdun täytyy parantua hyvin, joten raskautta täytyy ehkäistä seuraavat vähintään 3kk, mieluiten 6kk. Ajateltiin pelata varman päälle ja antaa vauvalle mahdollisuus aikaisintaan syyskuusta lähtien. Leikkauksessa selvisi, että kaikki muu näyttäisi normaalilta ja hyvältä. Endometrioosia ja kiinnikkeitä ei löydetty. Mahtavaa!

Täysin ilman yllätyksiä ei kuitenkaan selvitty. 

Kotiin päästyä huomasin, että papereissa näkyi diagnoosi: kohdunkaulan vanha repeämä. Olisiko tullut Leonin käynnistyksessä? Myös hemoglobiini on tällä hetkellä vain 115. Ennen raskauksia mun hemppa oli aina väh. 150. Kovasti ollaan tultu alaspäin ja
minulle suositeltiinkin nyt rautalisää. Selvisi syy tälle ainaiselle vetämättömälle ololle.

Elämä jatkuu nyt. Taas on selvitty yhdestä koettelemuksesta monta kertaa vahvempana. Kuten aina, omia kokemuksia saa jakaa kommenteissa.

Edellisessä postauksessa: Sektioarven Korjausleikkaus - Mitä Tapahtui?