Ei Vain Huono Äiti -Olo

Olen paska mutsi. Tänään sain tiedon siitä. Olin aiemminki ajatellut, etten ihan taida yltää sinne Vuoden Äiti -kategoriaan. Tilanne onkin sitten huomattavasti huonompi.  Ja minä kun haaveilin vielä kolmannesta lapsesta.

Ajattelin eilen kerrankin ottautua asialleni, ja katsoa Googlesta, kuinka muut äidit aikatauluttaa päivänsä. Olin ajatellu ryhdistäytyy mun ajan käytön hallinnassa. Sainkin sitten paljon tietoa. Niin paljon, että totesin olevani niin huono äiti, että ajan käytön hallinta taitaa olla se mun pienimmistä murheista. Se esimerkiksi, millainen meidän tyypillinen lauantai on, on näköjään kaikkea muuta kuin Hyvän Äidin lauantai. Ajattelin nyt sitten, tästä mun infosta ahdistuneena (okei vittuuntuneena) tulla esittelemään teille, millainen on Paska Mutsi ja Paskan Mutsin tavallinen lauantai. Kerro mulle pliis, etten räpiköi yksin tässä kategoriassa!

Klo 07.00 Herätys


Hyvä Äiti:
Herää 1 – 1h 15 min aikaisemmin kuin lapset. Juo aamukahvit rauhassa, tekee aamujumpat ja hoitaa kaikki tekemättömät hommat, ennen kuin käy hellästi herättelemässä lapset. Hyvä äiti on opettanut lapset petaamaan itse petinsä ja tekevätkin sen ennen kuin poistuvat huoneesta.

Meillä:
Leon herää meistä yleensä ensimmäisenä. Leon ei oo vielä koskaan pedannut itse sänkyään. En ole edes ajatellut, että senhän voisi opettaa. Leon kipittää yksin olkkariin ja saattaa hetken katsella telkkaria kiltisti, kunnes kyllästyy olemaan hiljaa.Sitten hän tulee varovasti herättelemään mua (heh, näin päin meillä), jonka jälkeen puhuukin sitten lähes tauotta sinne asti, kunnes illalla painuu yöunille. Mun oma ihana Papupata <3 En läheskään aina muista kuunnella, mitä Leon mulle puhelee. Yhdessä siinä sitten keitellään äitille aamukahvit. Leon juo jääteetä ja Elion Pepsi Maxia. Niin. Pepsi Maxia. Ja tiedän. Se ei ole terveellistä.


Klo 08.00 Aamupala


Hyvä Äiti:
Aamupala laitetaan ihan ensin. Aamupala on monipuolinen ja ravintorikas.Ruokajuomana vettä tai maitoa. Lapset saa aina myös vitamiinilisät. Aamupalan jälkeen voi sitten alkaa siivoilemaan. Omaa ulkonäköä hän ehostaa, jos ehtii. Yleensä ripsiväri ja nuttura saa riittää, ettei lapset joudu turhaan odottelemaan. Tämän jälkeen koko perhe lähtee ulkoilemaan.

Meillä:
Lauantaisin tykkään aina olla edes jollain tapaa ihmisen näkönen, kuka tahansa Kosovon puolen sukulaisista kun saattaa tulla yllättäen vierailulle. Siihen menee yleensä n. tunti, jonka aikaa lapset leikkii yhdessä. Ainoastaan arkisin, jos en sinä päivänä aio kuvailla blogiin tai instaan, en meikkaa ollenkaan. Ja viimeistään tässä kohtaa Paskan Mutsin ensimmäinen virhe sitten tulikin: Blogi ja some. Ensinnäkin nehän on pois perheajasta ja toisekseen, eihän hyvä äiti puhu lapsistaan julkisesti, saati laita heistä kuvia someen. Tästä saa kuulla eniten kritiikkiä.

Mun kauneushetken jälkeen syödäänkin sitten yleensä aamupala. Jep jep… Vasta Sitten… Me kaikki ollaan tosi huonoja syömään heti herättyä. Tyypillisesti viikonloppuisin syödään leipää, munakasta, kasviksia, fetaa tai ns. Shcmandia, joka on yksinkertaisesti paistettua paprikaa smetanassa. Ei ihan se ravintorikkain aamupala, mutta on muuten älyhyvää. D-vitamiinit unohtuu sillon tällön antaa pojille.


Klo 13.00 Päiväuniaika


Hyvä Äiti:
Hyvä äiti kokkaa joka päivä maistuvaa ruokaa. Ruoka syödään ennen päiväunia. Kaikki syövät yhdessä, päivän aikana ei napostella. Paikkojen siistiminen ennen päiväunia. Kaikki lapset nukkuu päiväunet, jolloin myös äiti lepää ja kerää voimia. Kaikki herää päiväunilta samaan aikaan. Kellään lapsista ei ole omia henkilökohtaisia rutiineja, vaan kaikki elävät samassa aikataulussa samalla tavalla.

Meillä:
Ruoan laitto on iso osa mun arkea, enkä tykkää siitä. En millään muotoa. Ja laittaisin useemmin sellasta puolivalmista, ellei ruoanlaitto olis mun yksi niistä harvoista velvollisuuksista, joita B:n kanssa ollaan sovittu, ettei mun tarvitse käydä muualla töissä. Mutta onneksi se vie vain 1-1,5 tuntia päivästä.

Leon ei nuku koskaan päiväunia. Kun Elion nukkuu, Leon napostelee jotakin pientä (yleensä herkkuja) ja katsoo tablettiaan tai leikkii autoillaan. Itse yleensä päikkäriajat muokkaan kuvia. Pojilla on täysin erilaiset päivärutiinit.

Klo 16.00 Ylös Ja Ulos

Hyvä Äiti:
Hyvän äidin kotonahan ulkoiltiin jo aamulla. Päikkäreiden jälkeen lapset leikkii yhdessä ja äiti alkaa valmistelemaan illallista. Lapset myös auttaa äitiä kotiaskareissa.

Meillä:
Elionin herättyä lähdetään yleensä aina ulos. Poikien riemukas leikkiminen tuo väkisinkin hyvän mielen itellekin. Käydään usein myös pitkillä kävelyillä, jollon parannetaan maailmaa B:n kanssa ja keskitytään jakamaan toistemme kuulumisia. Aina en kuitenkaan mene perheen mukaan, vaan jos vaan mahdollista, jään kotiin siivoilemaan. Okei, siivoilen ehkä vartin ja sitten, kröhöm, kirjoittelen blogia. 

Teen kaikki kotihommat aina yksin. Aina. Leon on jo oppinut vitsailemaan, että äiti tarvitsisi oman nusen avuksi. Äiti voisi sitten kuulemma nusen kanssa yhdessä järjestellä Leonin huoneen. Apua.


Klo 17.30 


Hyvä Äiti:
Illallisaika

Meillä:
Näihin aikoihin meille tulee joko vieraita, tai sitten lähdetään itse käymään jossain. Usein mennään B:n veljelle, tai ihan vaan ajelemaan keskustaan. Ajelun myötä lapset on tottunu matkustaa autossa, ja oikein tykkäävät siitä (Hyvä Äitihän ei tosin tällästä tapaa edes opettaisi lapsille). Autossa kuunnellaan musiikkia, lauletaan ja katsellaan ohikulkijoita ja erilaisia asuinalueita.

Illallinen syödään joko ulkona, tai sitten kotiin palattua lämmitän aamupäivän ruokaa uudestaan. Ja, että kokkaisin kaksi erilaista ruokaa päivässä? Hell No!!

Klo 20.30 Iltapuuhat

Hyvä Äiti:
Iltapuuhat on aloitettu jo kauan ennen puolta ysiä. Lapset on varmaan tässä kohtaa jo nukkumassa. Kaikki lapset nukahtavat yksin omiin sänkyihinsä. Äiti hoitaa vielä viimeiset kotiaskareet ja menee sitten itsekin ajoissa nukkumaan, että on sitten aamulla taas pirteä nousemaan ylös ennen muita.

Meillä:
Pojat käy yhdessä suihkussa. B lähtee yleensä tässä vaiheessa kavereittensa kanssa kahville. Minä, Paska Mutsi, tietenkin nukutan lapseni. Tiedän, ei hyvä. Mutta se on niin mukavaa!! Pojat menee nukkumaan niin että, laitan heille hetkeksi aikaa pöydälle tabletin, jonka molemmat näkevät sängyistään. Ei, meillä ei ole kirjoja. Itse makoilen sänkyjen vieressä lattialla ja muokkaan kuvia tai pyörin somessa siihen asti kunnes molemmat nukahtaa. Leon tykkää tulla makoilemaan mun viereen ja hiplailemaan mun hiuksia. Siinä on jotain niin taivaallista <3 Poistun huoneesta kun molemmat viimein nukahtaa.


Klo 22.30 Parisuhdeaika

Hyvä Äiti:
Nukkuu tietenkin.

Meillä:
Näihin aikoihin B tulee yleensä takaisin kotiin. Sen jälkeen pyhitetäänkin loppuilta parisuhteelle. Laitan meille yleensä jotain hyvää naposteltavaa samalla kun katsomme kosovolaisia tv-sarjoja. Jossain kohtaa molemmat pojat hiippailee meijän sänkyyn nukkumaan. (Vieläkin, Leonin ollessa 4-vuotias meillä nukutaan perhepedissä.) Sarjojen loputtua lämmitetään sauna ja saatetaan saunoa yömyöhään. Saunan jälkeen vielä hengaillaan olkkarissa, katsellaan musiikkivideoita ja jutellaan jonnekin aamu kolmeen-neljään. Onkos ihme etten jaksa koskaan nousta ennen lapsia? Mutta millon ihmeessä Hyvä Äiti viettää aikaa miehen kanssa? Kerro mulle! Meille lauantai-illat on suhteen kannalta ihan henkireikä.

Ei ollu ihan helppoo kertoo kaikkia näitä asioita ääneen. Tiiän kyllä, että mulla ois äitinä paljon petrattavaa. Mikä siinä onkin, että niitä totuttuja rutiineja on niin hirmu vaikeaa lähtee muuttamaan. Monesti poden huonoo omatuntoo pienenmmistäki mun virheistä. Vaikka uskon että nykypäivän vanhemmat syyllistää itteensä asioista, joilla ei loppu peleissä edes oo suurta merkitystä. Olisipa kiva tietää paljon esim. ukin isä on itseään syyttäny kasvatuksellisista asioista.  Tiedä sitten olisko pojat onnellisempia jos olisinkin enemmän Hyvä Äiti -matskua.

Leoniltahan kyseltiin tarhassa sen omia mielipiteitä elämään ja päiväkotiin liittyen. Mukavia hetkiä päivässä on kuulemma aamupiiri ja ulkoleikit. Parhaita kavereita on Elvin, Stella ja Venla. Parasta tarhapäivässä on Leonin mielestä kotiin lähtö. Hyvä etten purskahtanu onnen kyyneliin kun tuon luin. Ehkä en sittenkään ole se kaikista Paskin Mutsi. Ehkä vähän vaan hiomaton.

Onko sussa enemmän yhtäläisyyksiä Hyvän Äidin vai Paskan Mutsin kanssa? Kommentoi alle ja kerro teidän tyypillisestä lauantai päivästä.