Eilen alkoi Ramadan-kuukausi 

Niin kun aikasemmin oon tainnutkin mainita, valtaosa kosovolaisista on muslimeja, mutta vain aniharva heistä "harjoittaa" uskontoaan. Moni kyllä uskoo Jumalaan, mutta ei sen enempää.

Ramadan on muslimien pyhä kuukausi. Silloin paastotaan auringon noususta auringon laskuun. Tämä tarkoittaa siis, ettei syödä eikä juoda mitään tuona aikana. Myös tupakointi pitäisi jättää tuona aikana. Sen lisäksi autetaan lähimmäistä, lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, vältetään kiroilua ja yritetään olla kaiken kaikkiaan parempia ihmisiä. Seksiä saa harrastaa vain yöllä. Kun aurinko laskee syödään ns. Iftar, eli kunnon ateria perheen ja monesti myös sukulaisten ja ystävien kesken.

Kuva Pinterest

Ramadanin paasto on Islamissa pakollinen kaikille, paitsi raskaana oleville, imettäville, matkalla oleville sekä sairaille. Myös kuukautisten aikaan paasto tulee keskeyttää, mutta nuo paastoamattomat päivät tulisi paastota sitten myöhemmin Ramadanin jälkeen.

Meidän perheestä vain Nana paastoaa. Tänä vuonna halusin itsekin kokeilla, olisiko musta siihen. Minua houkuttaa Ramadanissa juurikin tuo hyvän tekeminen, mutta myös itseni "testaaminen". Muslimit kertoo Ramadanin lisäävän itsehillintää sekä tekevän ihmisestä kaiken kaikkiaan kiitollisemman. Kun koko päivän on paastonnut, Iftar tuntuu aivan juhlalta. Milloin muulloin sitä voisi olla ruuasta niin kiitollinen kuin silloin kun sitä ei tuosta noin vaan voi saada?

Maanantai, paaston ensimmäinen päivä 

Aamu lähti käyntiin aika mukavasti. Jano oli kova heti herättyä, mutta hälveni puolessa tunnissa pois. Kun olin vienyt Leonin tarhaan ajattelin, että helpolta tämä nyt ainakin tuntuu. Olen muutenkin tottunut syömään vähemmän, joten tuskin tulee olemaan ongelmaa.

Klo 11 aikoihin pieni päänsärky alkoi hiipimään seuraksi. Yritin tehdä kaiken maailman niskavenytyksiä, mutta päänsärky vain paheni. Särky oli ihan samanlaista kuin silloin kohdunulkoisessa raskaudessa. Rupesin laskemaan, tänään on kp 22, voisinko olla raskaana? Yleensä en muulloin saa päänsärkyjä. Samantien tajusin, kuinka olin kaksi viimeistä päivää ollut myös ihan tautisen väsynyt ja kylmissäni. Rinnat on myös ollut tosi arat. Voisiko tosiaan olla...?

Koska raskaana ollessa ei saa paastota, päätin mennä kauppaan ostamaan semmoisen herkän raskaustestin. Päänsärky oli kasvanut niin pahaksi, etten kestänyt enää valoa ja kävellessä jouduin tukeutumaan seinään. Jouduin rikkomaan paaston ja ottamaan särkylääkkeen. Olo alkoi pian helpottumaan ja pääsin hakemaan testiä. Päätin kuitenkin jatkaa paastoa normaalisti.

Kun sain testin tehtyä

Lähdin makoilemaan Elionin seuraksi päikkäreille ja samalla katsomaan, minkä tuloksen testi antaisi. Huone oli puolihämärä, mutta jo muutamassa minuutissa aloin näkemään testiviivan kohdalle tulevan jotakin. Odotin vielä hetken. Testissä tosiaan näkyi kontrolliviiva selvästi sekä hailakka testiviiva. Kun testi alkoi kuivua, testiviiva kuitenkin heikentyi vielä entisestään. Tein samalla myös normaalin Pregcheckin testin, joka näytti tyylipuhdasta negatiivista.

Rupesin samantien googlettelemaan "Rfsu:n herkkä raskaustesti haamuviiva". Just juu... Juurikin tällä testillä moni on saanut ns. vääriä positiivisia. Nyt en siis tiedä onko testitulos positiivinen, onko menossa joku kemiallinen raskaus, vai jälleen kerran kohdunulkoinen (joka siis usein näkyy testeissä vasta tosi myöhään), vai enkö ole raskaana ollenkaan ja testiviiva on vain legendaarinen viivanpaikka.

Illalla kävin hakemasta apteekista Clear Bluen herkän testin, jonka tosin tein vain muutaman tunnin pidättelyn jälkeen. Siinäkin nään olevinaan jotain. Ei niin selvästi kuin Rfsu:ssa, mutta jotain.

Paastosin kunnialla Iftariin eli klo 21.32 saakka. Nälkä oli huutava, mutten sitten pystynytkään syömään niin paljoa kuin suunnittelin. B jäi seuraksi aloittamaan Iftarin mun kanssa, vaikkei muuten paastoakaan. Iftar on normaalisti ateria, jolloin kaikki kokoontuu yhteen. B:stä oli kurjaa, jos joutuisin syömään yksin. Hän meni sitten töihin vähän myöhässä <3

Ihmetystä

Tänä aamuna tein jäljelle jääneen Pregcheckin, joka edelleen näytti täysin negatiivista. Mutta se nyt ei välttämättä tarkoita mitään, kun sen luotettavuus toimii vasta oletettujan kuukautisten alkamispäivänä, ei ehkä kuitenkaan viittä päivää aikaisemmin. Tein sen siinä toivossa, että siihenkin olisi ilmestynyt edes jonkin sortin haamua, niin tietäisin, voinko jatkaa paastoa.

Kävin sitten aamulla hakemassa vielä uuden Rfsu:n herkän testin, jonka teen tuossa klo 11 aikoihin. Jos olisin raskaana, luulisi tuon viivan vahvistuneen eilisestä. En ressaisi testeistä näin aikaisessa vaiheessa, mutta olin niin asennoitunut tuohon paastoon. En haluaisi rikkoa sitä, kerrankin kun voisin olla edes henkisesti Nanan kanssa samassa veneessä. Toisaalta en mitenkään haluaisi aiheuttaa mitään pahaa mahdolliselle vauvan alullekaan.

Ehkä teen niin, että jos Rfsu näyttää edelleen haaleaa positiivista, keskeytän paaston. Ja jos en olisikaan raskaana tai se jokin menisi kesken, jatkan paastoa kuukautisten jälkeen. Juu... Se kuulostaa hyvältä suunnitelmalta.