Hiustenlähtö raskauden jälkeen

Yksi lapsen saannin ikävistä puolista on hormonien vaihtelu ja siitä johtuvat oireet. Niitä voisi luetella useitakin, mutta toiseksi kamalin niistä on ehdottomasti hiusten tippuminen. Et ehkä halua tietää, mikä mun mielestä on se kamalin :D 

Siis tämä on aivan kamalaa. Hiusten harjausta ja pesua tekee mieli vältellä, sillä niistä aiheutuvien irtohiusten näkeminen nostaa palan kurkkuun. Kauhun sekaisin tuntein tuijottelen itseäni päivittäin peilistä, kun hiusraja pakenee pakenemistaan.

Leonin kohdalla kuvittelin hiusten ohenemisen johtuvan imetyksestä. Se kun on niin kuluttavaa ja sai raskauskilotkin karisemaan muutamassa kuukaudessa, joten sitä jotenkin oletti hiusten harvenemisenkin johtuvan imetyksestä. Tällä kertaa hiuksia tippuu sitäkin enemmän, joten aloin selvittämään asiaa tarkemmin. Hiusten oheneminen johtuu raskauden jälkeisestä hormonaalisesta muutoksesta, mikä tapahtuu imetti sitten tai ei.

Homma menee siis näin: Raskaana ollessa estrogeenitasot nousevat, mistä johtuen hiusten kasvuvaihe pitenee ja hiuksia tippuu normaalia vähemmän. Raskauden jälkeen estrogeenitasot romahtavat, jolloin kaikki nuo hiukset, jotka olisivat ilman raskautta tippuneet jo aikaisemmin tippuvatkin nyt jälkijunassa ja hyvin samanaikaisesti. Tämä hiusten oheneminen tapahtuu usein n. kolmen kuukauden jälkeen synnytyksestä, neljän, jos vauva on täysimetyksellä. Tätä hiusten ohenemista ei voi estää millään. Jos nyt voisin laittaa tähän itkuhymiön, laittaisin niitä ainakin kymmenen. 

Lähes kaikki vauvoihin ja synnytykseen liittyvät luotettavan oloiset sivustot kuitenkin lupaavat, että vaikka vanhojen hiusten tippumista ei voi estää, uusien hiusten kasvua voisi kuitenkin tehostaa.

Näistä vinkeistä apua sulkasadon hetkellä


1. Vitamiinit

Vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat heikentävät hiusten kasvua ja laatua. Mammavitamiinien syömistä kannattaa siis ehdottomasti jatkaa myös raskauden jälkeen. Myös erityisesti biotiinilla on tutkittu olevan hiustenkasvua edistävä ominaisuus. 

Leonin jälkeen huomattuani hiusteni ohenemisen, aloin syömään Priorin Extraa. Uusia hiuksia alkoi kasvamaan silminnähden lisää kahden viikon kuluttua valmisteen aloituksesta. Uutta hiusta alkoi puskemaan niin, että parin kuukauden kuluttua lyhyttä hiusta oli koko hiusraja valtoimenaan. Priorinit aion hommata tälläkin kertaa.

2. Päänahan hieronta

Päänahan hieronta vilkastuttaa sen verenkiertoa, jonka puhutaan nopeuttavan hiusten kasvutahtia. Tätä ei tullut viimeksi kokeiltua. Päänahkaa voi hieroa esim. pesun yhteydessä hoitoaineen kanssa, aivan kuten kampaajatkin tekevät. Pesun jälkeen hiukset kannattaa ilmakuivaa, sillä föönaus nopeuttaa hiusten ohenemista.

Hiusten oheneminen raskauden jälkeen

3. Kireiden kampauksien välttely

Hiusten vetäminen kireälle ponnarille tai nutturalle saattaa nopeuttaa vanhojen hiusten tippumistahtia entisestään. Kireiden kampausten välttely tekee sulkasadosta siedettävämmän, kun jokatapauksessa tippumassa olevat hiukset tippuvat pienemmissä erissä. Eipä kyllä edes huvittaisi vetäistä mitään sporttiponnaria nyt, kun kalju kiiltäisi kilometrien päähän.

4. Värjäyksen ja muiden kemiallisten käsittelyjen välttely

Nämä saattavat ärsyttää päänahkaa ja hidastaa uusien hiusten kasvua. Sen sijaan suosittelen kokeilemaan tyvikasvun peittävää värisuihketta. Toimii! Peittää taatusti myös pälvikaljun meiltä bruneteilta!

5. Oikean shampoon valinta

Biotiinia sisältävät shampoot saattavat nopeuttaa uusien hiuksien kasvua. Tuuheuttavat shampoot puolestaan kohottavat hiusten tyveä ja näin antavat ohentuneille hiuksille vähän lisävolyymia.

6. Liian hoitavien hoitoaineiden ja -naamioiden välttely

Nämä saattavat tehdä hiuksista raskaat ja latistavat entisestään ohuita hiuksia.

7. Hiusten takkuuntumisen estäminen

Tupeeraaminen ei ole ehkä se fiksuin veto tällä hetkellä, sillä sen selvittäminen paitsi tiputtaa hiuksia entisestään myös katkoo jo valmiiksi kärsineen näköisiä pituuksia. Yöksi kannattaa pitkät hiukset letittää, jottet nukkuessasi saa suurempia takkuja aikaiseksi.

Apua hiustenlähtöön raskauden jälkeen

8. Stressin välttely

Stressi saattaa laittaa hiusfollikkelit lepovaiheeseen ja nopeuttaa hiusten ohenemista. Tämä on vain helpommin sanottu kuin tehty varsinkin nyt, kun hiusten oheneminen jo itsessään ajaa hermoraunion partaalle.

9. Hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen

E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisyt saattavat nostaa estrogeenitasoa, mikä auttaa hiusten ohenemiseen. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät kuitenkaan sovi imettävälle äidille.

10. Uusi luukki

Pitkissä hiuksissa hiusten oheneminen näkyy helpommin. Ehkä haluaisit kokeilla lyhyttä mallia. 


Vaikka olo ei ehkä olekaan nyt kuin Rapunzelilla, täytyy muistaa, että synnytyksen jälkeinen hiusten oheneminen kestää vain muutaman kuukauden. Uutta hiusta alkaa normaalisti kasvamaan jo vauvan ollessa kuuden kuukauden ikäinen. Viimeistään vuoden päästä synnytyksestä hiustesi paksuus pitäisi olla palautunut normaaliksi. Jos hiusten oheneminen ei ota hellittääkseen tai se on todella rajua, saattaisi lääkärivisiitti olla paikoillaan. Esimerkiksi matalat kilpirauhasarvot voivat aiheuttaa voimakasta hiusten ohenemista.

Hiustenlähtö raskauden jälkeen

Sekin "hauska" puoli tässä raskauden jälkeisessä sulkasadossa on, ettet voi tietää millaista uusi takaisin kasvava hius on. Hiuksethan tuppaavat muuttumaan iän myötä, niin väriltään kun tekstuuriltaan. Raskauden jälkeen hiusten muuttuminen on kuin pikakelaus ajassa eteenpäin, sillä uudet mahdollisesti muuttuneet hiukset kasvavat kerrallaan päähän, eikä muutos tällöin tapahdu pikkuhiljaa kuten normaalitapauksessa. Uusi takaisin kasvava hius voi olla eri väristä, ohuempaa kuin ennen tai sitten joillaikin onnekkailla paksumpaa kuin ennen. Maltan tuskin odottaa, minkälaiset hiukset mulle suodaan tällä kertaa. Oli se sitten ohutta tai paksua, toivon vain. että hiusraja saisi pian taas täytettä.

Ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia sulkasatopäiviä!