Lifestyle blogi

1. "Mitä? Eikö sinulla ole raskausarpia? You lucky woman!"-F:n vaimo

2. "Takaapäin katsottuna ei uskoisi sinun olevan raskaana." -sisko

3. "Eikö sinulla olisi muuta päällepantavaa?" -Nana

4. "Onpas mahasi kasvanut. Like a little watermelon." -B

Lifestyle blogi

5. "Tiitaaa!!!" (=kërthiza=napa) -Leon

6. "Et voi kokeilla sitä päällesi. Rikot sen mahasi kanssa." -torimyyjä Kosovossa

7. "Ihanaa, kun nykyään raskausmahaa ei tarvitse peitellä." -Mummi

Raskaus

8. "Siis neljä matkustajaa" -tullimies Bosniassa

9. "Pistelet näitä sitten kylkiisi, kun ei tuossa sinun mahassa ole lainkaan ylimääräistä" -Peijaksen sairaanhoitaja

10. "Iiiik!! Mahasi liikkuu!" -F:n vaimo

Vauvamaha on aiheuttanut ihmisissä tässä raskaudessa hyvin erilaisia reaktioita.  Kosovossa ollessamme Nana ei oikein tykännyt vaatevalinnoistani, sillä siellä vanhemman ikäluokan mielestä maha olisi hyvä yrittää kätkeä. Samoin kuin meillä Suomessa on ajateltu mummini ollessa nuori. Mummini on tosin tyytyväinen siitä, että nykypäivänä vauvamasu saa näkyä, sillä hän koki nuoruudessaan mahan peittelyn työlääksi. Ja sitä se on ihan varmasti on ollutkin.

Kuten ensimmäisessä raskaudessa, en tässäkään ole saanut kerättyä isoja määriä raskauskiloja. Viime neuvolakäynnillä todettiin tähänastisen painonnousun olleen 7 kiloa. Kuten siskoni sanoi, takaapäin katsottuna ei ehkä edes arvaisi minun olevan raskaana. 

Tällä kertaa olisin kuitenkin monesta syystä toivonut saavani hieman enemmän lisäkiloja. Ensinnäkin verenohennuspiikkini olisi helpompi pistää, jos pistoskohtia olisi muuallakin kuin vain kyljissä. Toisekseen, tiedän imetyksen vievän nopeasti raskauskilot mennessään enkä haluaisi taas olla liian laiha raskauden jälkeen. Laihuuden takia näytin Leonia imettäessä ainakin 10 vuotta vanhemmalta. Minulle tuli ihan kauhea ulkonäkökriisi silloin. Nyt olen ollut suhteellisen tyytyväinen pienen raskauden tuoman painonnousun kanssa. Mutta sittenpä se jää nähtäväksi, kuinka painon kanssa käy tällä kertaa... ja onnistuuko imetys edes kuten viimeksi. Sekin kun voi kuulemma vaihdella eri lasten kohdilla.

Joka tapauksessa, mielestäni on normaalia, että vauvamaha aiheuttaa ihmisissä reaktioita. Leon ainakin tulee olemaan ihmeissään, kun kuukauden päästä maha yhtäkkiä häviää ja sen myötä napanikin painuu takaisin uomiinsa. Siihen asti antaa mahan pullottaa :)

Lifestyle blogi