Leon on alkanut ottamaan ihan huimia harppauksia kehityksessä. Jo yhdessä viikossa hän näyttää oppineensa jotain uutta.

Katseltiin tänään vanhoja kuvia ja B:n kuvan kohdalla Leon yhtäkkiä huudahti: Baba! Siitä alkoikin sitten minuuttien toitotus: baba, baba, baba, baba... Seuraavaksi hän kapusi sohvalle ja alkoi osoittelemaan ikkunasta ulos: baba, baba, baba, baba... Toinen ikävöi B:tä päivisin kovasti, mutta tilanteestamme ja B:n perheen rahatilanteesta Kosovossa johtuen hän joutuu tekemään päivittäin useampia ylityötunteja.
Toissapäivänä oltiin koko perheen voimin iltakävelyllä. Leon löysi pienen musta-punaisen jalkapallon hylättynä tieltä ja otti sen oitis omakseen. Leikkiessään hän sai potkaistua pallon pusikon alle ja hätääntyneenä huudahti: Äiti! Mitä? Sanoitko oikeasti äiti? Innostuin siitä niin kovin, että melkein unohdin keskittyä, mikä sai Leonin hätääntymään. Voi.. Minun lapsi osaa sanoa äiti... Hassua, kuinka nämä ovat ihan normaaleja asioita, mutta kun on jo yli vuoden katsonut omaa lasta semmoisena säälittävänä ja ymmärtämättömänä luontokappaleena, on häkellyttävää nähdä hänen yhtäkkiä olevankin kommunikoiva pieni ihminen.
Leon rakastaa olla kävelyillä. Koira on hänelle hauhau, moottoripyörä on auto ja auto vrumvrum. Monen Leonin ikätoverin sanavarasto on jo laajempi, mutta neuvolassa kerrottiin vähäisten sanojen määrän olevan vielä tässä vaiheessa ihan normaalia. Varsinkin koska Leon oppi liikkumaan hyvin varhaisessa vaiheessa: syntyessään hän osasi jo kannatella päätänsä, lankutusasentoon hän nousi täytettyään 5 kuukautta ja siitä parin viikon päästä sekä nousi omin avuin istumaan että alkoi konttaamaan. Vähän ennen 7-kuukautispäivää hän nousi tukea vasten seisomaan, siitä muutaman viikon päästä ilman tukea, kunnes ensiaskeleet hän otti juuri täytettyään 8 kk. Jo 9-kuisena Leon liikkui pelkästään kävellen.

Pakkohan tässä kohtaa on jakaa video, johon onnistuin taltioimaan Leonin ensiaskeleet. Luulen, että tuon jälkeen meillä molemmilla oli yhtä epätodellinen olo. Ei 8-kuiset kävele!! :D


Mikä lie siinä on, että aikaisin liikkumaan oppineilla ei ole kiire alkaa puhumaan? Toki hän sepustaa paljon niitä omia sanojaan.. Ja voihan olla, että osa niistä on ihan oikeita sanoja albaniaksi. Tyhmä äiti ei vaan tajua :D

"Äyttaa... Äipuwa... Palukka... Bumbum.."

Tutin Leon jätti itse kuukausi takaperin pois. Ensin hän puri sen säpäleiksi eikä sen jälkeen sitä kaivannut. Seuraava etappi olisi päästä eroon vaipoista. Nana (B:n äiti) on aloittanut asiasta vihjailun jo kauan sitten, sillä heidän maassaan lapset opetetaan kuiviksi usein jo puolivuotiaina. Tiedän. Uskomatonta. Kuinka he tarkalleen sen tekevät? En tiedä, sillä mielestäni kuivaksi ehtii kyllä myöhemminkin. Ymmärrän, että heillä motivaatio vaipoista pääsemiseen on kovempi, sillä vaipat eivät ole siellä paljoakaan halvempia vaikka keskikuukausiansiot pyörivät n. 200:ssa eurossa. Kyllä meilläkin oltaisiin jo ilman vaippaa jos elettäisiin samassa tilanteessa.

On niin häkellyttävää nähdä, kuinka nopeasti ihminen kehittyy Leonin iässä. Vastahan se potki vauhtia sitterissä, kun nyt jo laulaa ja tanssii Jos Sun Lysti On -biisin mukana. Kyllä minä hänet kauemminkin olisin vauvana voinut pitää..