Jos mahdollisimman tehokas rasvanpoltto, mahdollisimman pienellä lihaskadolla kiinnostaa, jatka lukemista.

Niin kuin aikaisemmassa Miten Eroon Alavatsaläskistä Raskauden Jälkeen  - postauksessa tuli kirjoiteltua, raskauden jälkeisestä pömppäröllästä pääsee eroon ja yleisesti ottaen kiinteytyminen tapahtuu polttamalla rasvaa. Rasva palaa kun syödään alle kulutuksen. Lihastreeniä on myös hyvä harrastaa fysiikan tueksi, sillä laihtuminen tarkoittaa aina myös jonkinasteista lihaskatoa. Jos lihakset on aivan surkastuneet, on melkein mahdoton näyttää kiinteältä, vaikka olisi alipainoinen.

Tänään kerron treenistä, joka auttaa sua pääsemään tavotteisiin paljon nopeammin. Joko arvaat, mistä on kyse?Yleisin uskomus lienee se, että matalasykkeinen, pitkäkestoinen aerobinen treeni on tehokkain tapa saada paino putoamaan. Ja tietyllä tapaa se onkin totta. Eikä se lajina missään nimessä huono ole. Mutta kun katsotaan pitkäkestoisen aerobisen harjoittelun kykyä polttaa rasvaa pitkällä tähtäimellä - ei vain harjoituksen aikana - löytyy sille paljon, paljon tehokkaampi vaihtoehto, HIIT.

Moni laihduttaja ei sisällytä viikkotreeneihin intervalliharjoittelua, mikä on iso virhe. HIITin etu on nimittäin sen aiheuttama aineenvaihduntabuusti, joka vaikuttaa huomattavasti pitkäkestoisemmin rasvan palamiseen kohonneen kulutustason myötä. Eikä se aiheuta yhtä suurta lihaskatoa, kuin pitkät matalasykkeiset treenit, jotka ovatkin suoranaista myrkkyä lihaksistolle.

HIIT käytännössä


Intervallitreenit ovat max 30 min pitkiä ja perustuvat todella kovaan hetkelliseen rasitukseen, jota seuraa lyhyt palauttelu, kunnes taas annetaan kaikki mitä kropasta lähtee. HIIT:iä voi treenata kuntosalin aerobisilla laitteilla tai vaikka rannalla juosten. Siellä missä hyvältä vaan tuntuu.

Jos kuntotaso on heikko, voi olla vaikeaa saada riittävää intensiteettiä spurtteihin. Silloin kannattaa pikkuhiljaa totutella ja nostaa kuntotasoa ja sitä myötä siirtyä aste asteelta kovempiin treeneihin. Sykemittari toimii hyvänä treenikaverina alusta lähtien. Spurtti kestää 15-30 sek, jolloin vedetään oikeasti niin kovaa kuin ikinä susta vaan lähtee. Sen jälkeen kevennetään, niin että hengitys tasaantuu ja syke laskee n. 120 tienoille. Sitten lähdetäänkin taas kiitoon.

Intervalliharjoituksia kannattaa tehdä kaksi, max kolme viikossa. Ne ovat kuluttavia ja vaativat vähän enemmän palautumisaikaa, mistä johtuen ei missään nimessä kannata hangata niitä joka päivä.

Tässä vielä yksi esimerkki aloittelijalle


Alkuun n. 5 min lämmittelyä
1. 15 sek spurtti
2 min palauttelua kevyesti
2. 15 sek spurtti
2 min palauttelua kevyesti
3. 15 sek spurtti
2 min palauttelua kevyesti
4. 15 sek spurtti
2 min palauttelua kevyesti

Muista vetää spurtit oikeasti niin kovaa kuin vain pystyt. Lupaan että toisen setin kohdilla alkaa puntit tutisemaan.

En sano, etteikö pitkäkestoisia matalasykkeisiä treenejä kannattaisi ollenkaan harrastaa. Niille on hyvä paikka esim palautteluviikoilla.

Oletko sinä jo kokeillut HIIT-harjoituksia?